Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2009 07:21 - От къде или какъв компютър да си купим
Автор: vmitkov Категория: Технологии   
Прочетен: 11296 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2009 07:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки бъдещ купувач на компютърна (а и не само компютърна) техника се изправя пред въпроса:

" От къде да си купя техниката?"

Но  далеч по-важният въпрос е:

"Каква техника да си купя?"

От големите търговски вериги като Технополис, Техномаркет, Метро и други можете да си купите и маркови компютри, както и друга маркова техника, но можете да си купите и евтина техника.

От по-малки, но специализирани фирми, също можете да закупите всякаква техника.

Тук трябва да разберете, че не размерът на фирмата е важен, а е важно ОТНОШЕНИЕТО към клиента, което в най-голяма степен зависи от отношението към собствените кадри, тоест от мениджмънта на фирмата.

Отношението към клиента се познава най-лесно по посрещането, а най-сигурно по отговорите на професионално зададени въпроси. Тъй че, ако сте начинаещи в областта, най-добре е да вземете със себе си доверен консултант, който знае какво да пита, а и може да оцени правилно отговорите на продавачите.

Когато решавате КАКВО да купите, трябва да се ръководите първо от функциите, които има въпросната техника, а после и от това кой я е конструирал, тоест измислил, а не къде е произведена. Това е така, защото качеството се определя преди всичко от конструкцията и вложените материали, а не от монтажа.

Едва след като сте решили какво да си купите, тогава идва и вторият съществен въпрос: " От къде да купите?"

Тук цената не трябва да бъде единственият критерий. Цената винаги трябва да се съпоставя след като се вземат пред вид изключително важните въпроси за гаранцията и сервизното обслужване.

Нормално е по-голямата гаранция да струва и по-висока цена, но трябва да сте сигурни, че по-голямата гаранция винаги е за предпочитане. Ако пък трябва да избирате между различни марки, не се колебайте да препочетете марката или модела с по-голямата гаранция. Имайте пред вид, че никой производител или търговец не е глупав да дава ненужно голяма гаранция, ако техниката не може да я постигне.

Въпросът със сервиза не е по-маловажен. Същественото, от което трябва да се интересувате, е къде се намира сервизната база - тя трябва да е възможно най-близо до вас. Вторият важен въпрос, който трябва да зададете на търговеца, е "За колко време се отремонтира техниката?" Имайте пред вид, че малките фирми обикновено нямат собствен сервиз и връщат техниката на по-голямата  фирма, от която са я доставили. Много време се губи също ако сте закупили техниката от друго населено място - обикновено там трябва да я изпратите и за ремонт. А когато иде реч за компютър времето за ремонт е много важно в повечето случаи.

Ако сте задали въпрос и не получите веднага компетентен отговор, идете в друга фирма или магазин. Некомпетентните отговори или липсата изобщо на отговор указват за несвършена работа от страна на ръководството, което е гаранция за бъдещи проблеми.

И накрая няколко препоръки към бъдещите купувачи на компютри:

Ако комютърът ви не е произведен от DELL или HP (но не Fujitsu-Siemens и в никакъв случай SONY), то поне гледайте за следните неща:

- дъното ви да е на Gigabyte или Asus и да е с чипсет на INTEL,

- хард дискът да е на Seagate,

- процесорът да е на INTEL,

- паметта да е на Kingston,

- видеокартата да е също на INTEL или на ATI (по последни данни 40% от забиванията на компютри в световен мащаб се дължат на некадърно написаните драйвери на NVIDIA, а не че самите видеокарти на NVIDIA са калпави!!!),

- мониторът да е на SAMSUNG, ако е TFT, или на NEC, ако е втора употреба. За всички други марки и модели TFT-монитори се интересувайте каква е гаранцията при дефектиране на пиксели - ако фирмата дава гаранция, но едва при повреда на няколко пиксела, не си купувайте такъв монитор. Сериозните фирми дават гаранция при дефектиране на един-единствен пиксел.

- принтерът да е HP - и за лазерните, и за мастилените. Най-същественото предимство на HP-принтерите е в тонера (за лазерните принтери), което определя и качеството на печат. Имайте пред вид, че качеството на един принтер не може да се познае по напечатан текст, но може да се познае по отпечатана снимка или по специализиран тест, който да покаже разлики в градации, цветове, наситеност, пиксели, сходимост. Мастилените принтери на HP имат предимството, че ако дефектира печатащата глава, лесно можете да я замените, защото тя е едно цяло заедно с  резервоара за мастилото.

- скенерът да е или UMAX, или CANON заради интелигентно измислените драйвери.

- най-много пари да дадете за захранващия блок - от 150 долара нагоре - който задължително да има PFC (Power Factor Control, тоест регулиране на косинус фи) и да е с кондензатори Sold State, тоест с неизсъхващ електролит. Ако захранването е по-евтино от 100 долара и пише, че има PFC да знаете, че всъщност НЯМА PFC, а има само един дросел повече, който само имитира PFC. Моята практика показва, че който е икономисал пари от захранване, по-късно плаща много по-скъпо с изгорели процесори, видеокарти, дъна и друго, което не успее да оцелее при изсъхване на електролитните кондензатори или при друг дефект на претоварен захранващ блок. За пример ще ви дам един приятел, който преди година и половина си купи скъпа компютърна конфигурация, в която видеокартата беше най-добрата за момента и струваше около 300-400 долара, докато кутията със захранващите блокове му струваше повече от 500 долара. С това искам да ви кажа: Не се плашете да дадете повече пари за захранващ блок отколкото за видеокартата си. И това е толкова повече задължително, колкото по-скъпа е видеокартата или процесорът.

- и последен съвет: Винаги питайте за всяко устройство или карта дали има приложен диск с драйвери за операционната система, която смятате да използвате. Това е важно дори за мишките и клавиатурите, които имат повече бутони от стандартните. Ако търговците ви пратят да търсите драйвери от Интернет, просто отидете в друг магазин.



Гласувай:
1



1. ianko - Малко критика
03.06.2009 15:09
Работил съм в няколко компютърни фирми (и много малки, и средни и в една от най-голеите - в която съм и до момента), като съм заемал длъжности от сервизен специалист, през търговеж та до мениджър.

С голяма част от нещата съм съгласен но искам да изкажа и моето мнение:

"дъното да е на Gigabyte или Asus" - и двете марки имат и много хубави дъна, но определено в ниския клас издишат, ако се купува нещо в по-ниския клас спокойно може да се довери и на Foxconn (само за справка, преди време през фирмата ни минаха няколко хиляди компютъра с дъна foxconn от тях все още няма дефектирало дъно).
"хард дискът да е на Seagate" - определено seagate имаха проблеми в определени серии, но веднага ги изтеглиха от продажба а за продадените написаха пач, не е хубаво, но са за предпочитане пред excelstore или samsung



"принтерът да е HP" - това е най-голямата простотия написа, тъй като HP не произвеждат принтери (просто брандират други), а и като се погледне имат едни от най-евтините принтери на пазара, с не чак толкова евтини консумативи, като по този начин цената на отпечатана страница значително се покачва. Определено има какво да се жела, и при всеки един тип - лазерно, мастилено или МФУ има фаворити при всичките марки но да се каже HP е меко казано гавра.

Относно мониторите може да се изпишат и хиляди страници, но наистина най-важното е гаранцията за изгорели пиксели, а който говори за марки все пак да има в предвид че в световен мащаб няма чако толкова производители на матрици и почти всички ползват еднакви.

Само за сведение PFC e power factor correction а не control.

Нищо лично, към автора, коментара ми има за цел само да улесни хората.


цитирай
2. vmitkov - Допълнение за PFC
03.06.2009 20:15
По въпроса за PFC има два вида: активен и пасивен. Активният PFC е направен с много по-сложна електронна схема от един дросел какъвто е пасивният PFC. Поради това е по-скъп, но ако захранващият блок е с такъв PFC, то на неговата конструкция със сигурност е обърнато по-сериозно внимание и следователно такъв захранващ блок е в пъти по-надежден от блок без PFC или дори само с пасивен PFC.
цитирай
3. vmitkov - Пояснение за Янко и за другите читатели
03.06.2009 21:03
Когато препоръчвам определени фирми-производители на някаква компютърна техника (пък и не само компютърна) аз имам пред вид най-вече пазарния дял на съответните фирми.

Предполагам, че повечето читатели се досещат, че щом като една фирма има пазарен дял в световен мащаб, който значително превъзхожда дела на останалите конкуренти (каквато е INTEL например), то това не е защото съответната фирма ми е симпатична, а защото произвежда качествени продукти и съответно повечето потребители я предпочитат.

Разбира се, винаги ще има 5% любители на Apple и 10 % привърженици на AMD, но те имат право на своя екстравагантен избор.

За сведение на читателите и на Янко: В света има само два производителя на TFT матрици - SAMSUNG и LG. Но имайте пред вид, че един монитор не е само матрица - в него има много електроника, а също и софтуер, плюс механичната конструкция, която пък определя вентилацията на електрониката. И всичките те имат своето значение.

Янко, не бъркай принципа "От колкото по-нисък клас е един принтер, толкова по-евтин е, но пък толкова по-скъп е консумативът му." с пазарния дял на HP.

За България най-голям пазарен дял сред лазерните принтери има HP. В резултат на това и консумативите им, и резервните части на HP са най-евтини. Провери в Арбикас.

Наскоро направих едно сравнително проучване за един приятел, който иска да си купи възможно най-евтиния лазерен принтер. Колебаеше се между OKI B2200, който струва само 99 лв. в Мултирама, HP P1005 и препоръчан от мене HP LJ4000, който макар и втора употреба, но е с ресурс 65 000 страници на месец, със значително повече възможности и една фирма го продава само за 135 лв.

Към първоначалните цени добавих цените за консуматив, тъй че да се отпечатат примерно 2500 страници, добавих транспортни разходи и разходи за тонер и барабан на стария HP и се оказа, че още на първите 2500 страници трите принтера почти се изравняват по цени (с разлика само от 10%). При това двата евтини принтера си остават със значително по-малко функции от по-големия стар HP.

Това се получава именно заради споменатия по-горе принцип.

А ако направим сметката върху 10 000 страници или повече?...

Попитайте специалистите по предпечатна подготовка кои принтери предпочитат и защо и ще научите кои лазерни принтери са най-добрите.
цитирай
4. mitrandil - "Предполагам, че повечето ...
05.06.2009 03:09
"Предполагам, че повечето читатели се досещат, че щом като една фирма има пазарен дял в световен мащаб, който значително превъзхожда дела на останалите конкуренти (каквато е INTEL например), то това не е защото съответната фирма ми е симпатична, а защото произвежда качествени продукти и съответно повечето потребители я предпочитат"

Пазарния дял няма нищо общо с това какяв продукт правиш в момента. Освен това пазарния дял на Интел ако си чел скоро ще разбереш как са го формирали през последните години и защо им е обявена глоба от 1,3 милиарда евро.
По същата логика Нокия която имаше около 90% дял на продажбите на GSM апарати в света преди 6-7 години, но сега са с 45%. Самсунг и LG тогава не съществуваха а сега са взели доста голям залък именно от хапката на Нокия.
Да се върнем към компютрите. Марките не са това което са. Едно време ако не си купиш Вуду видеокарта беше все едно че си дал пари на вятъра, но се оказа че същите тия с пазарния дял с един единствен ход фалираха и ги купи конкурента с "мизерния" дял на пазара. Така стана с Qunatun, после Matrox и т.н.
Не знам от къде събираш информация но аз от опит знам че новите Фенон-и са евтини и бързи и и са доста по-добър избор от процесорите на Интел в средния дял на пазара. I-7 core е друга работа но едва ли си струва да се дават двойни пари за 10-20% по-бързо ПС. Интел също имат и една политика която не им пука много за клиентите а именно че винаги дъната за новите им процесори се сменят за една година. При АМД това не е точно така.
В крайна сметка преди да се купува е важно да се знае за какво ще се ползва ПС-то и дали са оправдани парите които ще се дадат. Не робувайте на марки а на определени устройства. Едно време TEAC бяха най-хубавите, после се появи Plextor, но и те не са това което бяха. Ползвайте форуми като hardwarebg.com и си направете проучване преди да си дадете парите.
Преди да дойда да живея в Щатите преди 6 години съм чувал че марковите ПС-та са голяма работа, но след като дойтох и си поблъсках главата с произведените им в Китай ПС-та знам че е много по-добре да си съберете ПС от части. За лаптопи изобщо не ми се занимава защото нямам толкова нерви, не съветвам и вас , но това е друга тема :-))
цитирай
5. vmitkov - Г-н Гичев,
05.06.2009 11:15
Владиславе,

Напълно съм съгласен с теб. Но всъщност ти потвърждаваш онова, което съм написал в постинга.

Това, че една фирма губи пазарен дял, а друга увеличава своя пазарен дял, се дължи именно на факта че първата фирма изостава в иновациите и качеството, а втората напредва.

На практика моите препоръки са една снимка на моментното състояние на фирмите. И понеже нещата са бързо променящи се, особено в сферата на IT, са възможни различия, особено във времето.

Да не говорим, че понякога различията между едни и същи устройства от един и същи клас са толкова малки, че повечето потребители на могат да ги забележат или са без съществено значение за тях.
цитирай
6. 767 - Ne razbiram
22.06.2009 15:17
Imam nujda ot pomo6t i neznam kum kogo da se oburna!Ot pro4etenoto do tuk razbiram,4e si v 4as i za tova ako moje6 da mi otgovori6 6te sum ti mnogo blagodarna!Taka...minavam napravo na vuprosa!Do predi 2 dni niamah nikakuv problem vuv vbox7 i youtube t.e. spokoino mojeh da gledam ka4enite tam vodeoklipove!Sega oba4e mi izpisva,4e za da gi gledam triabva da imam flash player,poso4va mi i ot kude moga da si svalia takuv,no kogato go napravih pak ne mojeh da gledam videoklipovete ot vuprosnite stranici!Adski se iadosvam i neznam kak da se spravia s tozi problem
цитирай
7. vmitkov - Ако си обърнала внимание,
22.06.2009 19:27
постингът ми и коментарите след него се отнасят до хардуера.

Тук проблемът явно е софтуерен. Най-вероятно самият Уиндоус нещо се е объркал. Ако ползваш Уиндоус, разбира се.

По принцип подобни проблеми като твоя се получават или с помощта на някой вирус (особено ако компютърът се ползва от ученик в прогимназията или в гимназията), или поради това, че някой от потребителите е пипал където не му е работата, тоест направил е нещо, което не трябва да прави и поради това, че не знае какво прави, дори и не е разбрал какво е направил. А после се кълне в майка си и баща си, че нищо не е пипал.

Подобни проблеми се оправят трудно от висококвалифициран специалист, което струва скъпо. Аз ти предлагам универсално решение, което ще ти струва до 30 минути, ако преди това се научиш да ползваш правомерно подобни програми.

Рано или късно, се налага Уиндоусът или приложните програми, които ползваш, да ги преинсталираш на чисто, тоест да форматираш диск C: и тогава да инсталираш.

За да си спестиш многото време, което е нужно при нова инсталация на Уиндоус и приложния софтуер, след първата инсталация на Уиндоса, си направи снимка (имидж) на целия дял С:. Това се прави например с програмата Acronis True Image - както под Уиндоус, така и с помощта на бутващ CD/DVD диск, който се прави със същата програма. Разбира се, има и други програми, които вършат същата работа.

После инсталираш и настройваш всичкия приложен софтуер, който ползваш, и пак правиш нова снимка (image) на целия дял С:.

Така, когато възникнат подобни проблеми като сегашния, ще можеш да възстановиш работещо копие за 15-30 минути само.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Когато стартираш програми като Acronis, които работят с харддиска и им дадеш да възстановяват имидж или да форматират диск, или да сменят FAT-таблицата, не трябва да прекъсваш изпълнението на задачата в никакъв случай (дори и поради прекъсване на електрозахранването), защото ще загубиш дял С: и тогава ще трябва с една друга програма - Acronis Disk Director - да създадеш нов дял С:, да го форматираш и чак тогава да възстановяваш имидж, ако преди това си го имала. Ако пък тепърва създаваш нов имидж, не е фатално - ще започнеш отново.

Тези дейности са характерни за професията на системния администратор и би било хубаво, ако намериш някой приятел, който първоначално да ти покаже как се правят такива имиджи и как се възстановяват, а после ще се справяш и сама. Но не допускай грешката да направиш имидж на състояние като сегашното - с вече съществуващи грешки и проблеми.

И преди да форматираш диск С: или да възстановяваш имидж, прехвърли ценни данни, които се намират на него, на друг дял на харддиска или на DVD.
цитирай
8. mitrandil - Ne i trqbva nito formatirane nito da ...
23.06.2009 23:44
Ne i trqbva nito formatirane nito da se vru6ta na image sus zadna data. Bugnal se e browsera ili se e updeitnal i sega se e precakal. Nujno e da se proveri s drug browser IE 8 ( tui kato tq spored men polzva Mozilla), Opera ili Safari 4 dali tam moje da se gleda sled akto si sloji Flash player-a. Ne e koi znae kolko slojno i otnema ne pove4e ot 3-4 min.
Za sistemnia administrator 6te po4aka kogato i se precaka Win-a koeto ne e problem-a v tozi slu4ai. Osven tova image file si pravi samia Win i ne e nujno da polzva druga programa ( koqto ima mnogo opcii no i e dosta po-slojna za polzvane ot obiknoveni potebiteli).
Ima edin moi priatel kazva - Mnogo avtomati slabi rezultati. Polzvaite si po prosti ne6ta koito razbirate i vur6at rabota a ne oburkani ne6ta koito sa vi preporu4ali i da si opleskate PC-to.
цитирай
9. vmitkov - Владиславе,
24.06.2009 05:29
По принцип си прав.

Или както казва една друга поговорка: "Най-късият път е този, който е познат на шофьора!"

Въпросът е, че тя не знае никакъв път, поради което й се налага да търси нови пътища, тоест да се учи. Един от начините да се научи е като пробва различни съвети и възможности и сама да намери своя път.

Аз лично до сега не съм имал такъв случай. Дали защото ползвам Опера или защото не пипам където не ми е работа - не зная. Не ползвам и възможностите на Уиндоуса за възстановяване на системата, защото ми се струва, че ползва твърде много място на харддиска.

В крайна сметка кой какъв приложен софтуер ще ползва е въпрос на личен опит и предпочитания - възможности има много и най-различни.

В случая на 767, ако може да гледа клиповете с друг браузър, значи причината е в браузера, който ползва по подразбиране. В този случай една деинсталация и последваща инсталация на същия браузър би трябвало да помогнат. Но ако и с друг браузър не се гледат клипове, тогава причината трябва да се търси в Уиндоуса.

Не е зле да провериш с антивирусната си програма дял С: на харддиска - за всеки случай.

Моят съвет е 767 да пробва и да сподели тук резултатите от всяка проба. Може пък с общи усилия да й помогнем...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vmitkov
Категория: Технологии
Прочетен: 161855
Постинги: 27
Коментари: 116
Гласове: 892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930