Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2008 15:45 - Как да спечелим 1000 долара?
Автор: vmitkov Категория: Технологии   
Прочетен: 2826 Коментари: 2 Гласове:
0



Е, може и да не са точно 1000 долара, но сумата е там някъде и се нарича приближение от първи порядък.
Е, не точно да ги спечелим, а да ги спестим.
И не точно да ги спестим, а да си вземем това, за което МОН (заинтересованите знаят какво е това животно МОН) е платил на Майкрософт, но си трае.

И така. Преди около 2 месеца случайно срещнах информация в Интернет, че МОН е сключил договор с Майкрософт за закупуване на софтуерен пакет, който съдържа 6 компакт-диска с Windows XP, MS Office и някои други неща.

Това го знаех отдавна, но онова, което ме изненада е, че ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ имат право да ползват този пакет БЕЗПЛАТНО на домашния си компютър. Е, не е съвсем безплатно, защото МОН е потрошил маса пари за нещо, от което няма да се възползват всички учители по простата причина, че не всички имат или ползват персонален компютър.

Съвсем пък отделен е въпросът, че вместо МОН да плаща по социалистически на Майкрософт, можеше да вдигне заплатите на учителите толкова, че всеки сам да си закупи софтуера, от който има нужда. Или да вдигнеше заплатите поне на учителите по компютри толкова, че те да могат да си платят Уиндоуса. Най-вече защото на тях им е работата да го ползват и да го преподават. Така МОН щеше да постигне и вторичен ефект като си намери по-кадърни учители, които знаят как се инсталира софтуер и още много други неща. Щото сега е масово явление средният учител по компютри да не знае как се инсталира нужният му софтуер, да не знае как се отпечатват документи в Excel или защо Access не ще да печати с неговия принтер.

Но да се върна на темата. След изпратените запитвания до Майкрософт, МОН и РИО, се оказа, че МОН е сключил така нареченото корпоративно споразумение, според което на всяко училище се предоставя 1 пакет от 6 диска, придружени със съответното писмо от съответното РИО, което не само преодставя лицензионните ключове за активиране на софтуера, но и само по себе си е лицензионно разрешение за ползване. И това е така още от преди няколко години когато беше сключен първият договор за закупуване на току-що излезлия Windows XP. 

И тук възниква въпросът: Защо МОН не е уведомил ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ, че могат да ползват този пакет СВОБОДНО на домашните си компютри, след като е похарчил за това право милиони долари на българския данъкоплатец? Нима в МОН си мислят, че всички учители са тъпи и незаинтересовани?

Е, ето един такъв като мене, който казва на ВСИЧКИ учители: Отидете при вашия директор, искайте му пакета на Майкрософт заедно с копие от придружителното писмо, в което са записани всички ключове, вземете пакета и си инсталирайте каквото ви трябва. А после си копирайте целия пакет, за да не ви се налага при всяка инсталация да искате пакета отново.

Ако някой директор реши да прилага на практика поговорката "Царят дава, пъдарят не дава.", свържете се със старши експерта по информатика в съответното РИО (те са хората, които най-добре са запознати с въпроса) и го помолете да се обади на директора ви. Директорите имат респект от тях, пък и става въпрос в крайна сметка за договор, по който ВСЕКИ УЧИТЕЛ е страна, защото договорът го засяга.

Знайте и защитавайте правата си!


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ...
15.06.2008 09:36
Едва ли е правено от грижа за учителите ...
Ако успеят да спечелят добре, още по- добре ще е да им ги осребрят пък министъра да се погрижи за пласмента на "стоката".
цитирай
2. анонимен - Хем е така, хем не е
04.08.2008 22:12
Трудовите договори на учителите са за работното им място и те имат право да го ползват там. В момента, в който го занесат у тях те са пирати според закона за авторското право - при обновяване на Уиндоус Майкрософт засича от къде се обновява и съответно си има представителства тук - при положение, че са използвали серийният номер, те ще звъннат в съответното училище. Обаче, ако решат да се заяждат ще трябва да докажат, че съответният УЧИТЕЛ изкарва пари от него. В общи линии ще има СЕИР.Законът за авторското право е публикуван в блога ми. Светослав Павлов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vmitkov
Категория: Технологии
Прочетен: 161785
Постинги: 27
Коментари: 116
Гласове: 892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930