Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 12:22 - Още за охлаждането на компютъра
Автор: vmitkov Категория: Технологии   
Прочетен: 12776 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2008 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С някоя програма за измерване на температура (има различни програми за мерене на температура на различни устройства в компютъра) измерете температурата на съответното устройство при отворен страничен капак на кутията на компютъра и при затворен. За да измерите правилно температурата трябва да дадете поне 20-30 минути време на системата да се темперира, тоест да се установи равновесната температура и тогава да направите отчитането й.

Ако при затворен капак температурата е по-ниска отколкото при отворен капак, това означава, че циркулацията на въздуха в кутията е правилен.

Ако е обратното, обърнете се към специалист. Обикновено поставянето на втори вентилатор в предната част на кутията (ако вече няма страничен) подобрява значително охлаждането на всички вътрешни възли. Още по-добре е, ако този вентилатор директно обдухва харддисковете, а не просто да вкарва външен въздух. После направете същата проверка и ако резултатът е пак същият, или си искайте парите обратно, или сложете специалиста в черния списък.

Аз ползвам компютър на Дел. Кутията му е така конструирана, че влизащият въздух минава първо през харддисковете, после през процесора и излиза навън. Въздухът се движи от един вентилатор. Втори вентилатор му помага вътре в захранващия блок.

С програмата HD Tune измервам температурата на харддисковете при отворен и затворен страничен капак. Резултатът е 3-4 градуса по-висока температура при отворен капак, което показва, че конструкцията на кутията и вентилацията й са измислени и направени както трябва.

Срещал съм охладител на процесор, който иска всяка година основно почистване, въпреки, че стаята, в която работи компютърът, е доста чиста - просто конструкцията на радиатора е такава, че много лесно се запълва с прах.

Такива са радиалните радиатори - те са по-добри като охладители, но много лесно и бързо се запълват с прах, защото ребрата им са много близо едно до друго в основата си (до центъра на радиатора), поради което прашинките правят мост от едно ребро към друго и така спомагат за още по-лесното покриване на целия радиатор с една пелена от прах и косми, които затрудняват изключително силно проникването на въздуха от вентилатора.

Ако тепърва ще купувате нов компютър, проверете и този момент - какъв ще е радиаторът на процесора . Дали е с успоредно разположени ребра или е с радиално разположени ребра. Първият тип радиатор е по-непретенциозен откъм почистването, вторият пък охлажда по-добре, но само ако се чисти поне 1-2 пъти в годината.

Когато вземете готовия компютър, проверете вентилаторите в каква посока духат. Всички вентилатори на задната стена трябва да изкарват въздуха навън, а всички други вентилатори (отстрани или отпред) трябва да вкарват въздух вътре в кутията на компютъра.

Това може да звучи смешно на някои читатели, но съм срещал сървърна професионална кутия, закупена при това от специалист (но произведена в Китай), на която вентилаторът на задната стена беше монтиран така, че вкарваше въздух в кутията. При това нямаше друг вентилатор на кутията, освен този на захранването. Резултатът беше с 10 градуса по-висока температура на процесора, която при това беше близо до граничните стойности за безопасна работа. След обръщането на вентилатора, температурата на процесора спадна до нормални работни стойности от 45-50 градуса.


Тагове:   още,


Гласувай:
0



1. thomas - Само едно пояснение...
11.04.2008 16:43
Наскоро имах следния проблем с новия си компютър. Четирите хард диска, разположени ниско долу отпред в специална кутия, част от общата кутия на компютъра (много хубава и скъпа кутия), прегряваха много сериозно въпреки че пред тях има един вентилатор, който им нагнетява въздух навътре. Оказава се, че все пак никой не е планирал да се използват и 4-те предвидени позиции, защото тогава дисковете са много близо един до друг и освен че между тях минава много малко въздух, си предават и топлина един на друг.

Та какво направих, за да подобря положението. Първо експериментирах с един допълнителен вентилатор отстрани на кутията, веднага след блока с хард дисковете, само че за експеримента сложих един чудовищен 12 см вентилатор от сървърна кутия, който се върти с 4200 оборота в минута и прави вятър на 3 метра разстояние. Та този вентилатор успяваше да "засмуче" въздуха между хардовете и след 10 минути работа (през които в десния край духаше подчертано горещо) те от температура, при която човек е на границата на инстинктивното дърпане на ръката, слязоха до не повече от 30 градуса.

За съжаление, страничният ефект е толкова силен шум, че няма как да се използва такъв вентилатор за работна станция, която да се намира в стаята, в която работиш. Така че след това смених този вентилатор с два 1400-оборотови, които почти не се чуват, но все пак осигуряват достатъчен поток, за да се поддържа температурата на дисковете в прилични граници.

Защо написах всичко това? Защото при това конкретно решение използвах страничните вентилатори за изтегляне на въздух от кутията, а не за нагнетяване. Обратното може би ще подобри общата температура в кутията (с която пък аз нямам проблем, защото отзад теглят навън два вентилатора - един в захранването и един под него), но с нищо не би подобрило положението на дисковия блок.
цитирай
2. orangefire - Въпросче
18.04.2008 09:50
За лаптоп по принцип по-висока ли е температурата от обикновен компютър. Моят е Asus и при тестовете се върти около 62-63 та се чудех дали е нормално?
цитирай
3. thomas - За процесора ли?
18.04.2008 10:14
Не е страшно, дори и до 75-80 не е опасно. При лаптопа възможностите за охлаждане са по-ограничени заради по-малкия обем, в който се развива действието. А и за какъв процесор става дума? Ако е Intel, може и да е малко височко, но ако е някой AMD, може и да е добро постижение...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vmitkov
Категория: Технологии
Прочетен: 160837
Постинги: 27
Коментари: 116
Гласове: 892
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031